Internetul a devenit o parte esentiala a vietii noastre, de la verificarea emailurilor, aplicatii de comunicare social media, pana la comandarea de diferite produse online atat pe calculator desktop cat si pe device-uri smartphone. Totul a inceput cu un proiect numit ARPA (Advanced Research Projects Agency) in Statele Unite in anii 1960, cu scopul de a face o retea de calculatoare din necesitatea unui sistem de comunicatii care sa reziste unui atac nuclear iar in anul 1969, primul mesaj a fost trimis intre doua computere si anume prin internet, de la UCLA si Institutul de Cercetare Stanford (SRI).
Internetul timpuriu a fost numit ARPANET si a fost o retea de computere conectate intre ele, ca apoi sa creasca si pentru a include universitati, centre de cercetare si agentii guvernamentale. In anul 1972, a avut loc prima demonstratie publica a ARPANET, care a aratat cum oamenii pot comunica intre ei folosind reteaua, adica internetul.
Urmatoarea mare dezvoltare in crearea internetului a fost inventarea TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) in anii 1970. Acest lucru a permis computerelor sa comunice intre ele folosind protocoale standard si a deschis calea pentru internet asa cum il stim astazi.
In anii 1980, a fost creat primul sistem de nume de domeniu, si anume DNS (Domain Name System), care a permis oamenilor sa utilizeze nume usor de retinut in loc de adrese IP pentru a accesa website-uri iar acest lucru a facut internetul mai usor de utilizat si mai accesibil tuturor.
Anii 1990 au vazut aparitia World Wide Web (WWW), care a fost creat de informaticianul britanic Tim Berners-Lee. Acest lucru a permis oamenilor sa impartaseasca informatii si sa acceseze website-uri folosind un client de browser web si a revolutionat modul in care folosim internetul. Primul website din istoria internetului care contine doar cod HTML inca functioneaza si in ziua de azi dupa mai bine de 30 de ani.
Clienti de browser
In anii 1990, cei mai populari clienti de browser au fost Mosaic si Netscape, care din nefericire nu mai exista, iar ca urmare, in anii 2000 sa domine Internet Explorer sau Microsoft Edge cum este numit in prezent, Safari, Mozilla Firefox si Google Chrome.
La nivel global, aproape cu exactitate, cel mai folosit browser este Google Chrome care detine 60% din procentaj, urmat de Safari cu 20%, iar restul de 20% pentru restul de clienti si anume, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera si Brave. Google Chrome a reusit sa acapareze cel mai mare procent la nivel global datorita si sistemului de operare Android, care este tot proprietatea Google si acumuland tot mai multi utilizatori si astfel domine pe partea de clienti de browser.
Istoria platilor online
In anul 1994 a fost facuta prima plata online de un barbat care a vandut un CD al trupei Sting unui prieten pentru 12,48 dolari. Plata a fost efectuata printr-o conexiune SSL (Secure Sockets Layer) si criptata, folosind o criptare destul de buna a confidentialitatii (PGP). De atunci, metodele de plata online au evoluat pentru a include carduri de credit sau debit, online banking, PayPal si alte metoda de plata similare. Astazi, platile online sunt o parte integranta a comertului electronic, permitand oamenilor sa cumpere si sa vanda bunuri si servicii de oriunde din lume la doar cateva clickuri distanta.
Evolutia retelelor de socializare
Platformele de social media au inceput la sfarsitul anilor 1990 cu website-uri precum Six Degrees si Friendster, dar abia la lansarea platformei MySpace in 2003 si platformei Facebook in 2004, fenomenul social media a luat amploare cu adevarat. De atunci, au aparut nenumarate alte platforme, si anume, Twitter, Instagram, Snapchat si TikTok, fiecare cu propriile caracteristici unice si baza de utilizatori. Social media a avut un impact profund asupra modului in care comunicam, ramanem conectati si consumam informatii.
Internet in Romania
In Romania, la inceputul anilor 2000 ca platforme de socializare era folosit Yahoo Messenger, un serviciu care a fost intrerupt si mIRC, amandoua fiind niste aplicatii care se instalau pe sistemul de operare Windows.
Concluzie
Internetul a fost inventat ca un sistem de comunicare pentru armata americana care ar putea rezista unui atac nuclear dar pe parcurs a revolutionat modul in care ne traim viata si a devenit o parte integranta a vietii noastre, fiind folosit pentru comunicare, divertisment, plati online, educatie si afaceri. Inventarea internetului a schimbat lumea in moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina niciodata si continua sa evolueze si sa se imbunatateasca in fiecare zi.
Link-uri
https://ro.wikipedia.org/wiki/ARPANET
https://ro.wikipedia.org/wiki/TCP/IP
https://ro.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System