De ce este greu sa ne lasam de fumat

Cercetatorul in domeniul nicotinei Dr. Neil Benowitz, a spus “Din punct de vedere stiintific, nicotina este la fel de greu sau mai greu de renuntat decat heroina, dar oamenii nu recunosc asta”. Nici un fumator nu s-a gandit vreodata ca vor ajunge atat de dependenti atunci cand s-au apucat de fumat si in ciuda faptului ca orice fumator cunoaste pericolele fumatului asupra sanatatii, alege sa fumeze in continuare. La nivel global, acest viciu omoara anual in jur de 8 milioane de oameni provocand cancer pulmonar sau alte boli asociate cu fumatul.

Motivele pentru care renuntarea la fumat este foarte dificila sau mai bine zis aproape imposibila pentru anumite persoane sunt multe dar cele mai importante motive sunt dependenta de nicotina si rutina.

Nicotina

Nicotina este un compus chimic care se gaseste in planta de tutun si este o substanta care creaza dependenta care se gaseste in produsele din tutun, si anume in tigari. Cand nicotina intra in organism, stimuleaza eliberarea dopaminei in creier, un neurotransmitator care produce sentimente de placere si recompensa motiv pentru care creeaza dependenta. De asemenea, pe langa faptul ca nicotina creeaza dependenta, este si o substanta daunatoare care poate duce la o serie de probleme de sanatate, cum ar fi cancerul pulmonar, bolile de inima, accident vascular cerebral sau probleme de digestie, inclusiv boli ale tubului digestiv, cum ar fi, boala Chron.

Rutina

Definitia pentru rutina in dicionarul explicativ al libii romane spune ca rutina inseamna capacitate castigata printr-o practica indelungata si obisnuinta de a actiona sau de a gandi totdeauna in acelasi fel. De-a lungul istoriei, evolutia umana a fost modelata de rutine, de la modul in care gasim si adunam hrana pana la modul in care comunicam. Cu alte cuvinte, oamenilor nu le place sa iasa din zona de confort, iar in cazul dependentei de fumat, majoritatea fumatilor le vine foarte greu sa renunte la acest viciu.

Simptome asociate cu renuntarea la fumat

  • Pofta de a fuma.
  • Senzatie de iritatie sau suparare.
  • Senzatie de neliniste.
  • Probleme de concentrare.
  • Probleme cu somnul, insomnie sau chiar cosmaruri.
  • Senzatie de foame sau crestere in greutate.
  • Senzatie de anxietate, tristete sau chiar depresie.
  • Constipatie sau diaree.
  • Senzatie de greata.
  • Migrene sau dureri de cap.
  • Transpiratie excesiva.
  • Senzatie de gura uscata sau sete excesiva.
  • Dureri abdominale.
  • Pofta de a munca dulce.

Cum renuntam la fumat

  1. Motivatia. Fiecare dintre noi avem cel putin un motiv pentru a renunta la fumat si anume, pentru a va proteja familia de fumatul pasiv sau pentru a reduce sansa de a obtine cancer pulmonar, boli de inima sau alte afectiuni.
  2. Renuntarea dintr-o data sau cum ar zice un englez, cold turkey. De regula, dependentele de orice substante pot fi oprite cu success prin renuntarea completa dintr-o data si nu treptat, desi in cazul fumatului, unele persoane au renuntat la acest viciu prin reducerea treptata a numarului de tigari.
  3. Evitarea produselor asociate cu fumatul. In general, majoritatea fumatorilor obisnuiesc sa fumeze dimineata mai mult odata cu consumul de cafea sau la o petrecere unde se consuma alcool.
  4. O necesitate creata artificial. Odata ce realizam ca dependenta de nicotina este o dependenta creata artificial si felul cum aceasta actioneaza asupra organismului ne poate ajuta in jurnalul renuntarii acestui viciu.
  5. Incearca si nu renunta. Adevarul este ca nu este usor sa renuntam la fumat, desi unele persoane au spus ca “renuntarea la fumat a fost cel mai simplu lucru” pe care l-au facut vreodata dar cel mai important lucru este sa nu se renunte la ideea de a renunta in cazul in care nu se poate renunta din prima incercare.
  6. Pericolele asupra sanatatii. Problemele de sanatate asociate cu fumatul, studiile spun ca este nevoie de 30 de ani pana organismul poate experimenta una sau mai multe probleme de sanatate.
  7. Cheltuiala inutila. Banii pot fi si el un motiv care poate determina o persoana sa se lase de fumat. Pentru anumite persoane, poate suma cheltuia zilnic pe un pachet de tigari poate fi nesimnificativa dar matemica spune ca o persoana poate cheltuii in jur de 9.000 si 12.000 de lei, bani care pot fi foarte usor economisiti.

Concluzie

Principalul motiv pentru care este dificil sa renuntam la fumat este ca nicotina creeaza dependenta fizica provocand o stare de euforie temporara cu grad ridicat de dependenta. Odata ce organismul se obisnuieste cu aceasta substanta, nicotina devine o necesitate, iar pentru a ne simtii normal este nevoie de consumul de nicotina. Renuntarea la fumat si eliminarea nicotinei din rutina, poate cauza organismului sa experimenteze simptome fizice de sevraj foarte similare ale unei persoane care consuma substante interzise, adica droguri. Studiile pe acest subiect facute de guvernul american, ne arata ca este nevoie intre 5 si 7 incercari pentru a renunta definitiv pentru tot restul vietii la fumat.


Link-uri

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tutun

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5915125/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908897/

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *