De ce EV-urile nu sunt solutia

EV-urile sau vehiculele electrice au fost prezentate ca o potentiala solutie pentru reducerea emisiilor de carbon si combaterea schimbarilor climatice. Principalele provocari cu masinile electrice este gama limitata de calatorii cu o singura incarcare, facandu-le impracticabile pentru calatoriile pe distante lungi sau pentru persoanele care nu isi pot incarca vehiculele acasa. In plus, productia de masini electrice, necesita o cantitate semnificativa de energie si resurse, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului. Energia electrica utilizata pentru alimentarea vehiculelor electrice este adesea generata din surse neregenerabile, cum ar fi carbunele sau gazele naturale, care pot compensa beneficiile pentru mediu iar resursele/materialele pentru a produce bateriile masinilor electrice sunt extrase din surse foarte limitate.

Generarea de energie electrica

Cantitatea de energie electrica utilizata pentru alimentarea vehiculelor electrice este adesea generata din surse neregenerabile, cum ar fi carbunele sau gazele naturale, care pot compensa beneficiile pentru mediu. Desi sursele regenerabile de energie, cum ar fi energia eoliana si solara devin din ce in ce mai raspandite, acestea nu sunt inca suficient de raspandite pentru a alimenta toate vehiculele electrice de pe sosele.

O solutie eco pentru generarea de energie electrica in cantitati uriase pot fi centralele nucleare dar din nefericire, costurile pentru a sustine si a mentine centrale nucleare la scara larga sunt prea ridicate. De asemenea si centralele nucleare folosesc resurse finite si anume Uraniu si Plutoniu.

Infrastructura

O alta problema cu EV-urile este lipsa infrastructurii si anume statiile de incarcare a bateriilor care sa le sustina. In timp ce numarul statiilor de incarcare este in crestere, acestea nu sunt la fel de disponibile sau raspandite ca benzinariile clasice. O calatorie la drum lung mai ales in Romania, poate sa fie o experienta neplacuta pentru soferii de EV-uri din lipsa infrastructurii si pentru ca distanta de km parcursi pe care o masina electrica ii poate parcurge este mica.

Costul de achizitie

In cele din urma, EV-urile sunt adesea mai scumpe decat vehiculele traditionale pe benzina, ceea ce poate fi o bariera spre calea adoptarii pentru multi oameni. In timp ce costul vehiculelor electrice este de asteptat sa scada pe masura ce tehnologia bateriilor se imbunatateste si productia devine mai eficienta, acestea vor ramane probabil mai scumpe decat vehiculele traditionale in viitorul apropiat.

Concluzie

In mediul online, acest fenomen despre masini electrice a luat foarte mult amplaore in ultimii ani, fiind promovate ca fiind o solutie pentru mediu sau eco friendly cum ar zice un englez dar realitatea este ca in primul rand materialele din care se fac bateriile sunt finite iar costul de productie atat pentru baterii este prea mare. De asemenea costul de achizitie al unei masini electrice care are o autonomie mai buna costa foarte mult.


Link-uri

https://ro.wikipedia.org/wiki/Uraniu

https://ro.wikipedia.org/wiki/Plutoniu

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *