Ce este un Raspberry Pi

Traducerea pentru Raspberry Pi ar inseamna in limba romana, Zmeura Pi. Zmeura fiind fructul de padure iar Pi face referire la constanta matematica care reprezinta raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul acestuia. In lumea calculatoarelor un Raspberry Pi este un mini calculator de dimensiunea unui card bancar care incape literalmente in palma si poate fi folosit ca un calculator obisnuit deoarece are in dotare, procesor ARM, placa video integrata cu port HDMI, memorie RAM, port-uri USB, port audio jack, port ethernet pentru cablu de retea, conectivitate Wi-Fi si Bluetooth iar ca spatiu de stocare foloseste SD card. In comparatie cu un calculator obisnuit, viteza de procesare este destul de limitata, dar acest mini calculator este capabil sa ruleze cu usurinta programele sau aplicatiile de editare text, citit sau trimis email-uri, vizualizare filme sau poze si navigat pe internet printr-un browser.

Numele de zmeura i-a fost dat acestui dispozitiv deoarece creatorul a vrut sa urmeze traditia sau filozofia de a numii companiile din domeniul IT dupa fructe, precum “Apple”.

Cum a inceput

In anul 2012, englezul Eben Upton care este CEO-ul Raspberry Pi Foundation, a lansat primul model de Raspberry Pi si anume Raspberry Pi Model B.

Concluzie

Pret de nerefuzat pentru raportul calitate/pret. Comunitatea mare. Versatilitate in mai multe tipuri de aplicatii.


Link-uri

https://www.raspberrypi.org

https://en.wikipedia.org/wiki/Single-board_computer

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *