Ce este boala celiaca

Parintele medicinei de origine greaca pe nume Hippocrate, a declarat acum 1500 de ani urmatoarele: “Toate bolile incep in intestin”, iar ca urmare aceste cuvinte sa devina un citat celebru care i-a adus faima pe care o are si in prezent. Boala celiaca sau coeliaca cum ar spune un englez, este o boala auto imuna si anume sistemul imunitar al organismului nu mai poate face diferenta intre celulele proprii si celulele straine, astfel atacand propriile celule atunci cand se consuma gluten. Sistemul imunitar in cazul bolii celiace, se manifesta in intestinul mic(subtire), atacand propriul tesut si cauzand inflamatie, iar ca consecinta distrugand parul microscopic pe unde intestinul absoarbe vitaminele necesare pentru buna functionare a organismului. De asemenea persoanele care sufera de boala celiaca, in special cei care nu au fost diagnosticati la timp, din cauza inflamatiei la instetin pot avea o dereglare a florei intestinale care poate cauza si alte probleme de sanatate cum ar fi, intoleranta la histamina sau suprapopularea bacteriana a intestinului mic(SIBO).

Simptomele bolii celiace

  • Durere abdominala.
  • Anemie.
  • Balonare.
  • Ameteala.
  • Constipatie.
  • Depresie.
  • Diaree.
  • Oboseala.
  • Gaze intestinale.
  • Dureri de cap.
  • Arsuri la stomac.
  • Infertilitate.
  • Iritabilitate.
  • Dureri de genunchi.
  • Intoleranta la lactoza.
  • Ulceratii bucale.
  • Stare de greata.
  • Piele iritata.
  • Furnicaturi la maini si picioare.
  • Pierdere in greutate inexplicabila.

De mentionat, lista de simptome se poate ajunge chiar pana la cifra de 100, insa mai sus au fost enumerate topul celor mai comune 20 de simptome intr-o ordine destul de precisa.

Ce este glutenul

Glutenul este o proteina ce se gaseste in boabele(grauntele) de grau, orz, secara si triticale. In cultura romaneasca glutenul face parte din dieta noastra de zi cu zi, fiind prezent in paine, produsele procesate dar si in alte produse ca berea care este facuta din malt, care la randul lui este extras din cereale.

Intoleranta la gluten si boala celiaca

Se estimeaza ca 1% din populatia globala sau cu alte cuvinte, o persoana din 100, au intoleranta la gluten dar asta nu inseamna ca toti cei care au intoleranta la gluten, sufera si boala celiaca. Intoleranta la gluten inseamna, incapabilitatea sistemului digestiv de a procesa glutenul fara reactia auto imuna, pe cand boala celiaca inseamna, incapabilitatea sistemului digestiv de a procesa glutenul in conjunectie cu reactia auto imuna si de inflamare a intestinului mic.

Metoda de diagnosticare

Pentru a diagnostica corect boala celiaca este nevoie de biopsie la intestinul mic pentru analiza microscopica. Biopsia este o procedura medicala in care se extrage o mica parte de tesut sau celule din organism si examinata cu ajutorul unui microscop pentru a ajuta la diagnosticarea unei afectiuni medicale. In cazul bolii celiace, se extrage tesut din intestinul mic cu ajutorul unui endoscop medical pentru a se analiza la microscop parul microscopic din linia intestinala.

De mentionat, analiaza prin sange nu spune de fapt nimic. O persoana care nu sufera de boala celiaca sau are intoleranta la gluten poate iesii pozitiv daca se face testul de sange pentru boala celiaca pentru a afla numarul de anticorpi pentru proteina de gluten.

Tratament

Din nefericire nu exista tratament pentru boala celiaca, singura solutie este eliminarea completa a glutenului din dieta. Bolile auto imune nu au cura, iar boala celiaca fiind o boala auto imuna, gena odata activata ramane pe tot parcursul vietii, singura solutie fiind prin tinerea sub control si anume prin eliminarea completa a glutenului din dieta.

Pentru a grabii procesul de recuperare al intestinului se recomanda consumarea de stoc facut din oase deoarece colagenul pe care acesta in contine actioneaza ca pansament asupra peretilor din intestin reducand din inflamatie.

Dieta fara gluten

Persoanele care au intoleranta la gluten sau sufera de boala celiaca este recomandat sa elimine din dieta toate cerealele, inclusiv tot ce este samanta precum orezul sau porumbul. De asemenea este recomandat renuntarea la lactate si toate produsele derivate acestuia. Dieta carnivora poate fi cea mai buna alegere pentru persoanele ce sufera de boala celiaca, carnea fiind cea mai bogata mancare in vitamine pentru consumul uman.

Se recomanda evitarea produselor procesate si anume, uleiuri rafinate, produse alternative fara gluten, soia.

Contaminarea cu gluten

Persoanele care au intoleranta la gluten sau sufera de boala celiaca nu au voie sa consume nici macar o frimitura de paine, este nevoie doar de o frimitura de paine pentru a declansa reactie de inflamatie asupra organismului. De asemenea foarte multe produse procesate chiar daca nu sunt facute din cereala care contin gluten, pot fi contaminate cu gluten din cauza ca au fost procesate intr-o fabrica unde se proceseaza cereale care contin gluten. Produsele procesate ca sa fie 100% fara gluten, trebuie sa contina semnul cu spicul de grau taiat. Daca pe eticheta produsului se specifica ca acel produs “poate sa contina gluten” sau “procesat intr-o fabrica unde au fost procesate care contin gluten”, trebuie neaparat evitat.


Link-uri

https://ro.wikipedia.org/wiki/Hippocrate

https://ro.wikipedia.org/wiki/Celiachie

https://articolewp.ro/ce-se-poate-face-din-oase/

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *