Ce se poate face din oase

In cultura romaneasca, suntem obisnuiti sa aruncam la gunoi oasele care au ramas dupa ce terminam de gatit cu gandul ca nu au nici un folos, lucru total neadevarat. Prin fierberea oaselor in apa pentru o perioada mai indelungata se poate obtinut asa-zisul stoc sau stock cum ar zice un englez, o gelatina care este foarte benefica pentru sanatate si anume, gelatina obtinuta contine colagen pur care este foarte benefic pentru intestin, sigiland bariera intestinala iar astfel promovand buna functionare a organismului dar si pentru sanatatea pielii.

Cum se face stoc

Timpul este un factor esential pentru a realiza un stoc cat mai bogat in vitamine si nutrienti, cu cat se fierbe mai mult, cu atat rezultatul este mai bun.

Se recomanda inceperea lui chiar de dimineata la prima ora, este nevoie de o oala de 10 litrii, se umple cu apa in functie de cantitatea de oase cat sa nu dea pe afara si se pune la fiert la foc cel mai mic posibil. Odata ce apa incepe sa clocoteasca, se adauga oasele in oala si dupa preferinta se poate pune si sare. Timpul de fierbere trebuie sa fie minim 6 ore iar daca se poate chiar 8 ore, de asemenea pentru ca apa cand fierbe in mod natural se va evapora, trebuie completat periodic cu apa. Dupa fierbere se stinge focul si se lasa la racit ca apoi sa fie filtrata gelatina obtinuta printr-o sita pentru a fi pusa la prezervare.

La sfarsit, gelatina si anume stocul se poate pune in borcane sau caserole de plastic pentru prezervare la congelator. De mentionat, pentru o prezervare indelungata corecta, se recomanda ca stocul sa fie pus in congelator si nu in frigider deoarece in fridiger nu rezista mai mult de 7-10 zile urmand ca apoi sa se strice devenind necomestibil.

Cum se consuma

Se poate consuma oricand, cu orice si anume, dimineata pe stomacul gol chiar se recomanda o lingurita de gelatina sau chiar persoanelor cu probleme intestinale si care sufera de boala celiaca pentru ca actioneaza ca un pansament in intestin pentru a prevenii scurgerile intestinale. De asemenea se poate pune in orice fel supa sau orice fel de mancare mai zemoasa si anume, piure, varza calita, etc.

Se recomanda inainte de fiecare masa chiar daca este neplacut la gust pentru anumite persoane.


Link-uri

https://articolewp.ro/ce-este-boala-celiaca/

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *